JANSSONINKIUSAUS

Aluksi pieni tarinan tynkä tästä reseptistä: Olen laittanut janssoninkiusausta useasti. Joka IKINEN kerta ennen tätä päivää eli 29.3.2008 jokin on ollut pielessä. Perunat ovat olleet raakoja tai koostumus on ollut muuten vaan huono mitä nyt voi pieleen mennäkään, niin se on kokeiltu. Olen myös kokeillut tehdä tätä valmiista peruna-sipulisekoituksesta siinä onnistumatta. Enkä oikein noin muutenkaan pidä puolivalmisteista (paitsi pullista ;P). Mutta siis pidemmittä puheitta tässä janssoninkiusausresepti, jolla onnistut varmasti.

8    keskikokoista tai suurehkoa perunaa
1 sipuli
4 dl ruokakermaa
valkopippuria
n. 100-200 g janssonfileitä tai anjovista
juustoraastetta ja/tai voinokareita

Kuori perunat ja suikaloi ne tosi ohuiksi suikaleiksi. Yksi sivu max. 2 mm. Silppua sipuli myös hienoiksi suikaleiksi.

Kuullota sipulit pannulla ja laita lautaselle odottamaan perunoita. Esikypsennä perunoita pannulla niin, että ne tulevat aavistuksen läpikuultaviksi. Kokoa kiusaus siten, että alimmaiseksi kerrokseksi tulee perunoita ja sipulia, sitten kerros kalafileitä. (Säästä kalojen liemi!) Jos käytät 100 g kalaa, se riittää yhteen kalakerrokseen eli silloin kalakerrosta voi yrittää tähdätä puoliväliin kiusausta. 200 g kalaa tulee kaksi kerrosta, jotka voi sijoitella sopivan symmetrisesti kiusauksen keskivälin molemmin puolin. Päälimmäiseksi kerrokseksi tulee perunoita.

Seuraavaksi sekoita yhteen kalojen liemi ja kerma sekä sopiva määrä valkopippuria ja kaada se perunoiden päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja laittele sekaan voinokareita.

Paista 200 asteessa tunnin verran ja anna sen jälkeen kiusauksen asettua uunissa jälkilämmöllä vähintään puoli tuntia. Voi olla kauemminkin.

Vinkki: Minun mielestäni 100 g janssonfileitä on hippasen liian vähän tähän perunamäärään. Anjoviksia en ole vielä raaskinut ostaa. Niitä ehkä 100 g riittäisikin. :) Niin joo ja tietysti tämän kanssa tarjotaan etikkapunajuuria.