POHJA
300 g | voita t. margariinia |
6 dl | vehnäjauhoja |
8 rkl | vettä |
1 | sipuli |
(n. 3 | valkosipulin kynttä) |
1 tlk | herkkusieniä |
400 g | jauhelihaa |
2 rkl | vehnäjauhoja |
suolaa | |
valkopippuria | |
mustapippuria | |
2 dl | raastettua Emmental-juustoa |
2 dl | kermaa |
1/2 dl | ketsuppia |
Sekoita jauhot ja margariini sormin. Lisää vesi. Tee taikinasta iso
klöntti ja anna sen jähmettyä jääkaapissa n. 1 tunti. Hätäiset voivat
käyttää taikinan nopeamminkin, esim. sitten kun täyte on valmis. :)
Kuullota sipuli(t) oliiviöljyssä. Jos haluat, voit maustaa sipuleita
hunajalla. Lisää joukkoon herkkusienet ja kuullota niitä hetki. Sitten
lisää jauheliha ja ruskista se. Mausta suolalla ja pippureilla.
Ripottele päälle jauhot, lisää juusto, kerma ja ketsuppi. Jos käytät
ketsupin sijaan tomaatipyrettä, lisää se heti jauhojen jälkeen. Anna
seoksen seistä ja porista hetkisen.
Vuoraa voideltu piirakkavuoka n. 2/3:lla taikinasta ja tee haarukalla
reikiä pohjaan ja sivuille. Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 min,
jonka jälkeen täytä vuoka täytteellä. Kauli lopusta taikinasta liuskoja,
jotka asetetaan ristikkäin täytteen päälle. Tee liuskoista sopivan
kapeita, jotta pinnalle syntyy kivan näköinen ristikko. Lopuksi voitele
ristikko ja reunat munalla. Paista 200 asteessa toiset 15 minuuttia.
Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.
Vinkki: Ruoka on yllättävän täyttävää, ei suositella
laihduttajille.